25 maja 2022

Solony karmel Jabłka z konopi

Jabłka z konopi w solonym karmelu

Posted by Marijuana Doctors on 11/13/2015 in Przepisy

Zaktualizowano 15 grudnia 2017 r. Zawartość medyczna zweryfikowana przez Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer

Składniki:

12 daktyli medjool, bez pestek

3 łyżki stołowe masła Mighty Fast lub oleju kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki syropu klonowego, miodu lub agawy

1/2 łyżeczki himalajskiej różowej soli morskiej

3 duże jabłka

Dodatki: wiórki kokosowe, nasiona konopi/chia/flax, wiórki czekoladowe, pokruszone precle, orzechy

Sposób przygotowania:

Po zaparzeniu masła lub oleju kokosowego w Mighty Fast Herbal Infuser, odłóż 3 łyżki stołowe do ostygnięcia. Umieść wyłuskane daktyle w płytkiej misce i zalej przefiltrowaną wodą tak, aby daktyle były przykryte. Pozostaw daktyle do namoczenia w wodzie na 1 godzinę lub na całą noc. Umyj i pokrój jabłka w równej wielkości plastry, a następnie rozłóż je na półmisku. Wlej daktyle i wodę do blendera. Dodaj masło lub olej, wanilię, syrop klonowy i 1/4 łyżeczki soli. Miksuj na wysokich obrotach przez 1-3 minuty lub do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej masła/oleju lub wody. Umieścić zmiksowany karmel w małym rondelku i podgrzewać na małym ogniu przez 3-5 minut, aż będzie ciepły. Polej karmelem pokrojone w plasterki jabłka. Posypać pozostałą solą i dowolnymi dodatkami. Podawać natychmiast.